Пронађени до сада неоткривени делови Кинеског зида

Daily Telegraph
Пронађени до сада неоткривени делови Кинеског зида

ЛОНДОН - Британски истраживач открио је дијелове великог Кинеског зида, за које се сматрало да више не постоје, у пустињи у Монголији, преноси "Дејли телеграф".

То је први дио зида који је откривен изван територије Кине.

Вилијам Линдсеј повео је експедицију у пустињу Гоби у Монголији у потрагу за дијелом зида за који се вјеровало да је уништен прије више стотина година.

Оно што је он открио јесте да део Кинеског зида, чије је постојање посљедњи пут забиљежено на мапи из 12. века у атласу битака чувеног Џингис кана, још увијек стоји.

"Стигли смо до њега средином другог дана експедиције. Пронашли смо зид висок до кољена. Али, док смо га пратили десетак минута, наишли смо на узвишења и на секцију зида вишу од мојих рамена која се протеже стотинама метара", рекао је Линдсеј.

Дио зида који је он открио протеже се скоро дужином од скоро 100 километара и направљен је од мјешавине земље и дрвета.

Ово откриће би могло да изазове праву сензацију у Кини, а детаљи ће бити објављени у кинеском издању "Националне географије" сљедећег мјесеца.

Вилијам Линдсеј бави се проучавањем и очувањем Кинеског зида од 1986. године.

"Посматрао сам овај регион од 1997. године, када ми је пријатељ дао копију атласа гдје се виде црвене линије напада и противнапада Џингис канове армије и испод њих духелови зида", изјавио је Линдсеј.

Када је почео са истрагом, сви су га убјеђивали да дијелови зида у Монголији више не постоје.

Међутим када је упознао монголског географа, професора Басана Тудевина, сазнао је да за разне рушевине у пустињи и монголска влада је дала дозволу за истраживање региона.

Дуж цијелог зида, у правилним размацима, подигнуте су стражарнице

Линдсеј сматра да су ови оригинални делови зида изграђени око 120. године прије нове ере, током владавине династије Хан.

Испитивањем старости узорака зида утврђено је да потичу из 11. или 12. века, а Линдсеј сматра да је зид тада надограђен.

 "Планирамо ново путовање. Дефинитивно треба још да истражујемо", закључио је Линдсеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана