Пронађене кости новог типа раног човјека

Срна
Foto: Илустрација

ТЕЛ АВИВ- Кости које су пронађане у једном израелском каменолому су из човјековог еволутивног стабла и старе су од 120.000 до 140.000 година, саопштили су научници.

Тим антрополога годинама је проучавао фрагменте лобање, доње вилице и зуба који су пронађени у Нешер Рамли 2010. године и упоређивали их са стотинама фосила из читавог свијета и из различитих периода.

Истраживачи су утврдили да фосили вјероватно потичу од човјеколике групе блиско повезане са неандерталцима, са којима је дијелила многе карактеристике, попут облика доње вилице.

Научници вјерују да има довољно сличности да се ова група повеже са осталим популацијама пронађеним у ранијим ископавањима у пећинама у Израелу, чији су остаци стари око 400.000 година, пренио је АФП.

„Зуби имају неке јединствене карактеристике које нам омогућавају да повучемо линију између ових популација", изјавила је дентални антрополог са Универзитета у Тел Авиву Рејчел Сариг, коауторка рада објављеног у журналу „Наука".

Ова група вјероватно је насељавала овај регион прије 100.000 до 400.000 година, изјавио је физички антрополог са истог универзитета Израел Хершковиц.

Он је додао да остаци из Нешер Рамле вјероватно потичу од „неког од посљедњих преживјелих из некада веома доминантне групе на Блиском истоку".

Ранија истраживања показала су да је и хомо сапиенс - савремени човјек - такође живио у овом региону и исто вријеме.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана