Пронађен први фосил диносауруса директно повезан са ударом астероида

ГС
Foto: Принтскрин

У америчкој држави Сјеверна Дакота на налазишту Танис пронађена је фосилизована нога диносауруса на којој је очувана чак и кожа.

Научници тврде да је диносаурус којем је ова нога припадала вјероватно настрадао на дан удара астероида који је истријебио ову врсту.

Оно што је научнике посебно обрадовало јесте да је до сада генерално пронађено јако мало остатака диносауруса који припадају раздобљу непосредно прије удара астероида, јавља BBC.

Астероид који је ударио у земљу прије 66 милиона година означио је крај диносауруса на земљи и створио услове да сисари постану доминантна врста.

Уз ногу диносуруса налазе се фосилизована риба које је удисала крхотине док су падале са неба, корњача прободена дрвеним колцем, кожа трицераптора, ембрион унутар јајета птеросаура и нешто за што се чини да је остатак самог астероида.

"Имамо толико детаља који нам говоре шта се догађало из тренутка у тренутак, готово као да гледате филм. Погледате у фосил овдје и то вас врати у тај дан", коментарисао је водитељ истраживања Роберт ДеПалма са Универзитета у Манчестеру.

У науци је опште прихваћено да је астероид промјера око 12 километара ударио у подручју Мексичког заљева и узроковао нестанак диносауруса. То је удаљено 3.000 километара од налазишта у Танису али је силина ударца била таква да је разарање могло да погоди и ово подручје, преноси Klix.ba.

Професор Паул Барет са Природно-историјског музеја у Лондону је за BBC је рекао да се ради о Thesecelosaurusu. Ова врста диносауруса је изгледала као врло увећани гуштери. По свему судећи ова нога је од диносауруса откинута јако брзо, према његовим ријечима не виде се докази неке болести ноге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана