Пронађен људски зуб стар 1,8 милиона година

Срна
Foto: Илустрација

Археолози у Грузији пронашли су зуб стар 1,8 милиона година који је припадао људској врсти, чиме је, према њиховим наводима, потврђено да је овај регион једно од наjстаријих праисторијских људских станишта у Европи, а могуће и било гдје изван Африке.

Зуб је пронађен недалеко од села Орозмани, око 100 километара југозападно од Тбилисија, а близу мјеста гдје су крајем деведесетих и почетком двијехиљадитих нађене људске лобање старе 1,8 милиона година.

У то вријеме, открића у мјесту Дманиси била су настарија те врсте било гдје у свијету изван Африке и промијенила су научно схватање ране еволуције човјека и образаца његове миграције.

Локација новог открића удаљена је 20 километара и пружа додатне доказе да су планине јужног Кавказа биле једно од првих подручја које су људи населили послије мигрирања из Африке, наводе стручњаци.

Георги Биџинашвили, лидер научног тима који је обавио ископавање, рекао је да сматра да зуб припада "рођаку" Зезве и Мзије, што су имена дата двјема фосилизованим лобањама пронађеним у Дманисију.

"Ово утврђује Грузију као заиста веома важно мјесто за палеоантропологију и генерално за људску историју", рекао је Биџинашвили.

Најстарији људски фосил пронађен било гдје у свијету стар је око 2,8 милиона година, а ријеч је о комаду вилице откривеном у данашњој Етиопији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана