Пронађен камен проклињања

Агенције
Пронађен камен проклињања

Лондон - Древни камен за који се вјерује да су га користили рани хришћански вјерници за молитву и проклињање пронађен је на шкотском острву Кана.

Управник једне фарме случајно је пронашао први примјерак овог камена на острву Кана у Унутрашњим Хебридима.

Ово камење које датира из 800. године нове ере повезано је са раним хришћанским крстовима као што је онај у Кани, и постоји неколико добро познатих примјера у Ирској.

Камен је пречника 25 центиметара са угравираном раним хришћанским крстом.

Шеф тима археолога из Националне фондације Шкотсле Дерек Александер рекао је да је ријеч о фантастичном открићу. “Ова врста камења повезује се са раним хришћанством и крстовима у Ирској, али је ово први пут да се овако нешто пронађе у Шкотској”, рекао је он.

“Кана има дугу и фасцинантну историју а ово нам откриће пружа још више информација о том периоду”, рекао је он, додајући да је ово значајно откриће за Шкотску.

Катарина Форсајт, стручњак за историју и култура народа Келта у првом миленијуму нове ере са Универзитета у Глазгову, рекла је да ово откриће даје нови увид у религијску и умјетничку праксу у том периоду у Шкотској.

Острво Кана налази се у Унутрашњим Хебридима и насељено је хиљадама година.

У раном хришћанском периоду, острво је припадало манастиру Јона.

На острву постоји велики број археолошких остатака из тог периода, укључујући низ богато декорисаних обелиска са хришћанским мотивима као и локације на којима су боравили пустињаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана