Пројекат "Гаја-Икс" јачаће конкурентности

Srna
Foto: ilustracija

БРИСЕЛ- У сектору складиштења информација на интернету у којем доминирају америчке компаније "Амазон" и "Мајкрософт", као "Алфабет" из корпорације "Гугл" још нема забринутости због конкуренције коју представља европски пројекат "Гаја-Икс", рекла је данас европски комесар за конкурентност Маргрете Вестагер.

Према њеним ријечима, конкурентност ће ојачати "Гаја-Икс" - пројекат за стварање сигурног и ефикасног складиштења информација који би требао да смањи зависност ЕУ од америчких технолошких гиганата.

"За сад нема никакве забринутости", нагласила је Вестагерова одговарајући на питање о евенталној злоупотреби доминантне позиције америчких компаније.

Потражња за овим сектором, који се назива и рачунарски клаудинг, у порасту дјелимично због пандемије ковида 19.

Клаудинг је постао велики носилац прихода великих компанија и "Амазонов веб сервис" /АВС/ допринио је за 13 одсто раста прихода те компаније прошле године док је Мајкрософтов "Азур" донио 37 одсто прихода од укупне продаје.

У протеклих неколико година, надмоћ великих компанија на тржишту изазвала је нелагоду код мањих конкурената због чега су се њемачки "Некстклауд", француски "ОВХклауд" и још двије фирме жалиле Вестагеровој због "Мајкрософтовог" рада у сектору клаудинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана