Проблеми са Марсовим орбитером

Msnbc.com
Проблеми са Марсовим орбитером

Летјелица америчке свемирске агенције NASA, која орбитира око Марса, увела је безбједносни модел лета, након што је детектован проблем.

Изгледа да се покварио један од “жироскопа” орбитера “Одисеј”, направа која помаже у контроли кретања и летјелица је, из предострожности, ушла у модел приправности, пренио је Msnbc.com.


Како се наводи, уобичајено је да летјелица предузме такве мјере када се нешто неочекивано догоди. У безбједносном моделу “Одисеј” обуставља научне активности, али је и даље у контакту са Земљом.

- Летјелица је безбједна, а информације које смо примили од ње указују да је проблем ограничен на тај један дио – изјавио је менаџер мисије Крис Потс.

У току је анализа проблема и његово решавање, како би “Одисеј” наставио са нормалним активностима прије августа, када би најновији ровер NASA-е “Кјуриосити”  требало да слети близу Марсовог екватора и отпочне двогодишње истраживање.

“Одисеј”, који кружи око црвене планете још од 2001. године, улазио је током протекле деценије неколико пута у безбједносни модел. За разлику од претходних случајава, летјелица сада није морала да поново подиже свој компјутерски систем, јер је проблем ограничен на “жироскоп”.

“Одисеј”, осим што фотографише Марсову површину, комуницира са летјелицама на црвеној планети. Уз помоћ “Одисеја” и Марсовог извиђачког орбитера, NASA планира да надгледа слијетање “Кјуриоситија”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана