Приватност и заштита у дигиталном свијету су најбитнији: Ево које информације не треба дијелити са ChatGPT ботовима

ГС
Приватност и заштита у дигиталном свијету су најбитнији: Ево које информације не треба дијелити са ChatGPT ботовима

АИ чет-ботови су постали изузетно популарни и корисни алати за добијање информација, савјета и помоćи о разним темама. Иако могу бити веома корисни, морамо бити опрезни када дијелимо своје података са њима. Зашто? Зато што им се не може вјеровати.

Да бисмо разумјели ризике за приватност који су повезани са АИ чет-ботовима, важно је знати како они функционишу. Чет-ботови прикупљају и чувају транскрипте разговора са корисницима. Ово укључује сва питања, упите и поруке које шаљете чет-боту и одговоре чет-бота. Компаније које стоје иза ових АИ асистената анализирају и обрађују ове конверзацијске податке како би обучиле и побољшале своје велике језичке моделе.

Размишљајте о чет-боту као о ученику који хвата биљешке током часа. Он записује све што кажете, а АИ компанија затим прегледа ове "биљешке" како би помогла чет-боту да учи, слично као што би ученик читао своје биљешке да би нешто научио из њих. То значи да ваше податке из разговора, који могу укључивати личне податке, мишљења и осјетљиве детаље које откривате, прикупљају, чувају и проучавају компаније за вјештачку интелигенцију, макар привремено.

Када дијелите личне или осјетљиве информације са АИ чет-ботом, губите контролу над тим гдје ти подаци иду или како се могу користити. АИ чет-ботови чувају податке на серверима који могу бити хаковани. Ови сервери садрже мноштво информација које сајбер криминалци могу да искористе на различите начине. Они могу да украду податке и продају их другим сајбер криминалцима. Поред тога, хакери могу да користе ове податке за хаковање ваших налога и добијање неовлашćеног приступа вашим уређајима.

Сви подаци које пружите могу бити откривени, хаковани или злоупотребљени, што може довести до крађе идентитета, финансијске преваре или јавног излагања интимних информација које бисте радије сачували за себе.

Заштита приватности значи бити селективан у вези са детаљима које откривате АИ чет-ботовима. Шта онда не треба реćи чет-боту?

Будите изузетно опрезни са овим врстама података:

1. Лични подаци за идентификацију: Избјегавајте дијељење личних података као што су ваше пуно име, куćна адреса, број телефона, датум рођења, број социјалног осигурања или други државни идентификациони бројеви. Било шта од овога може бити искоришćено за лажно представљање, што може довести до крађе идентитета, финансијске преваре или друге злоупотребе ваших личних података.

2. Корисничка имена и лозинке: Никада не дијелите лозинке, ПИН-ове, кодове за потврду идентитета или друге креденцијале за пријаву са АИ чет-ботовима. Чак и давање наговјештаја о вашим креденцијалима може помоćи хакерима да приступе вашим налозима.

3. Финансијске информације: Никада не би требало да дијелите никакве информације о банковним рачунима, бројеве кредитних картица или податке о приходима са АИ чет-ботовима. Можете их питати за опште финансијске савјете, постављати им општа питања у вези планирања буџета или чак за пореска правила, али чувајте своје осјетљиве финансијске информације приватним, јер то може лако довести до угрожавања ваших рачуна и имовине.

4. Ваше мисли које би требало да сачувате за себе: Док АИ чет-ботови могу послужити као саосјеćајни саговорник, требало би да избјегавате да откривате дубоко личне мисли, искуства или мишљења која вам не би било пријатно да јавно дијелите. Било шта, од политичких или религиозних погледа до проблема у односима или емоционалних борби, могло би бити откривено ако се конверзацијски логови хакују или ако се њима лоше рукује.

5. Повјерљиве информације у вези са послом: Када су у питању пословне тајне, инсајдерске информације или повјерљиви подаци на радном мјесту било које врсте, немојте о томе разговарати са јавним АИ чет-ботовима. Избјегавајте коришćење АИ чет-ботова за сумирање записника са састанака или аутоматизацију задатака који се понављају, јер постоји ризик од ненамјерног излагања осјетљивих података или кршења уговора о повјерљивости и заштите интелектуалне својине вашег послодавца.

Подсјетимо се случаја када су запослени у Самсунгу користили Chat ГПТ за кодирање и случајно учитали осјетљиви код на генеративну АИ платформу. Овај инцидент је резултирао откривањем повјерљивих информација о Самсунгу, што је навело компанију да уведе забрану коришćења АИ чет-ботова.

Технолошке компаније попут Апплеа и Гооглеа чак имају правила која забрањују запосленима да користе АИ чет-ботове за посао.

6. Ваш оригинални креативни рад: Никада не дијелите своје оригиналне идеје са чет-ботовима осим ако не желите да их дијелите са свима.

7. Информације у вези здравља: Истраживање које је спровела компанија за здравствену технологију Тебра открило је да је веćа вјероватноćа да ćе 1 од 4 Американаца разговарати са АИ чет-ботом умјесто да се лијечи, а више од 5% Американаца се обратило Цхат ГПТ-у за дијагнозу и слиједило његов савјет. Заштитити своје здравствене податке значи сачувати повјерљивост података и заштитити се од потенцијалног кршења приватности или злоупотребе осјетљивих медицинских информација. Дакле, никада не откривајте своје здравствено стање, дијагнозе, детаље лијечења или терапију АИ чет-ботовима. Умјесто тога, разговарајте са квалификованим здравственим радницима у безбједном и приватном окружењу,преноси Мондо.

Како безбједно користити чет-ботове?

1. Будите опрезни у вези са информацијама које дајете.

2. Прочитајте политику приватности и потражите подешавања приватности чет-бота.

3. Користите опцију да онемогуćите да се ваши подаци користе за обуку језичких модела када је доступна.

Дакле, коришćење анонимног/приватног режима, брисање историје разговора и прилагођавање подешавања су главни начини за ограничавање прикупљања података од стране АИ чет-ботова. Веćина великих АИ провајдера АИ нуди ове опције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана