Природна чуда појачавају вјеру у Бога

Aгенције
Природна чуда појачавају вјеру у Бога

Посматрање величанствених водопада, кањона и других невјероватних природних чуда привремено повећава људско вјеровање у натприродно као што су духови, демони и анђели, судећи по новој студији истраживача са Клермонт Мекена Универзитета.

У пет експеримената добровољци су гледали кратке видео снимке. Једна група гледала је документарну BBC серију „Планета Земља", коју углавном сачињавају грандиозни призори планина, кањона и равница, друга група гледала је хумористичке призоре из природе док је трећа група гледала интервју из 1959. године.

Особе које у сгледале серију „Планета Земља" пријавиле су осjећај страхопоштовање што није био случај са особама из друге двijе групе и већи број њих је послijе гледања видеа изјавио да верују у Бога, клетве, духове, чуда, демоне и анђеле. Особе које су гледале друга два видеа у знатно мањој мjери су вjеровале у те ствари.

Пјеркарло Валдесоло, вођа истраживања, изјавио је да тенденција људи да верују у натприродно вуче корјене из несигурности повезане за посматрањем грандиозних призора.

„Када нисте сигурни у нешто, желите да почнете да објашњавате свијет око вас. Када смо у присуству нечег великог и моћног, покушавамо то да објаснимо верујући у те моћи", тврди он.

Људи су у просјеку више вјеровали у „негативне" натприродне ентитете као што су клетве и демони, можда због тога што осјећај страхопоштовања често може бити „непријатан и пријетећи", изјавио је Валдесоло.

„У питању је компликована емоција зато што се догађа толико тога, али ту је увијек присутан осјећај несигурности и осјећај немоћи и субмисивности. Ван тога, постоје одређене разлике", додао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана