Примјена таблета “диана 35” под одређеним условима

Агенције
Примјена таблета “диана 35” под одређеним условима

Загреб - Европска агенција за лијекове оцијенила је да је корист примјене лијека “диане 35”, чија је употреба од јануара забрањена у Француској, већа од ризика, под условом да су предузете одређене мјере да би се смањила могућност настанка крвних угрушака у венама (тромбоемболије), преносе агенције.

Овај контрацептивни лијек и његови генерици одобрени су и користе се у ЕУ, али је у тренутку израде процјене уочено да се њихове индикације разликују између земаља чланица Уније.

Хрватска Агенција за лијекове медицинске производње објавила је да се нове препоруке о лијеку “Диане 35” не разликују значајно од већ наведених контраиндикација и упозорења о том лијеку који је одобрен за употребу у Хрватској.

Хрватска годишње троши око 30.000 кутија лијека “Диане 35”, а према процјени ХАЛМЕД-а лијек се стабилно прописује у одобреним индикацијама.

- ХАЛМЕД до сада није запримио нити једну пријаву нуспојаве с фаталним исходом повезану с примјеном лијека “Диане 35” и његових генерика - наводи се у саопштењу.

Према закључцима Комисије, овај лијек требало би да се користити за лијечење акни тек кад се друге врсте лијечења покажу неуспјешним, попут локалног лијечења и оралне примјене антибиотика, а не смије се користити у комбинацији са другим хормонским контрацептивима.

Препоручено је провођење студија о потрошњи овог лијека као и о ефикасности препоручених мјера минимизације ризика, увођење нових контраиндикација и упозорења, те упознавање пацијената и здравствених радника о њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана