Пријети нам нови смртоносни вирус

Aгенције
Пријети нам нови смртоносни вирус

Нови смртоносни вирус налик САРС-у, од којег је умрло једанаест од седамнаест особа лијечених на Блиском истоку и у Великој Британији, изазива дубоку инфекцију плућа, утврдили су амерички истраживачи, а преноси Танјуг.

Код шест лабораторијских мајмуна врсте макаки, заражених овим “новим хуманим корона вирусом”, у року од 24 часа се развило запаљење плућа, уз симптоме као што су повишена температура, недостатак апетита, кашаљ и убрзано дисање, установио је тим стручњака Националног института за алергију и инфективне болести САД, извјештава АФП.

Након еутаназије заражених животиња, дубоко у њиховим плућима су откривене свијетле црвене лезије и тамнија, пурпурна поља запаљења.
- То на неки начин објашњава зашто је овај вирус потенцијално фаталан. Продријевши дубоко у плућа он може да уништи њихову способност примања кисеоника - истиче Винсент Манстер, један од учесника истраживања.

Претходно испитивање новог корона вируса на хрчцима се није показало од велике користи, али ово на мајмунима би могло да помогне да се сузи избор стратегија за израду вакцине, истиче овај стручњак.
Американци напомињу да узорци вируса, које су за ово истраживање добили од холандског Медицинског центра Еразмус, нису изазвали тако озбиљну форму болести, каква је досад уочена код људи.

То би могло да значи или и да међу људима има и блажих случајева или да вирус не дјелује исто на примате и на људе.

Прошлог мјесеца су се појавиле сугестије стручњака да би “резервоар” новог корона вируса могли да буду слијепи мишеви.

Стручњаци такође вјерују да овај вирус може да се пренесе са човјека на човјека, али да такви случајеви нису уобичајени.

Још се не зна да ли је болест коју изазива нови вирус заиста ријетка и акутна или је честа, али претежно благог каратера, па најчешће измиче пажњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана