Прије пустиње камиле су тумарале Арктиком

Агенције
Прије пустиње камиле су тумарале Арктиком

Лондон - Прије него што се појавила на пјешчаним динама пустиња, камиле су живјеле на Арктику прије више милиона година, у вријеме када је у овој области клима била умјеренија него данас, истиче се у студији канадских истраживача, преносе агенције.

Своју теорију они заснивају на фрагменту фосилизоване кости, откривене недалеко од окамењеног дрвећа на острву Елсмир, најсјевернијем од канадских арктичких острва, смјештених недалеко од Сјеверног пола и Гренланда.

Анализа колагена указије да је кост припадала животињи из породице џиновских праисторијских камила, а анализа узорака тла да је стара 3,5 милиона година.

- Камила са Елсмира је најсјевернији представник камелида” који је до данас пронађен, истиче се у студији. Ријеч је о животињи која је живјела на Сјеверном полу током топлог периода Плиоценске епохе, у вријеме када је цијела та област била под шумом и када су велики мореузи канадског арктичког архипелага били испуњени седиментима - наводе истраживачи.

Острво Елсмир је данас без вегетације, осим једног дрвета - усамљене арктичке врбе.

У доба Плиоцена, просјечна температура била је за два до три степена Целзијуса виша него данас.

“Аскурђел” свих данашњих једногрбих и двогрбих камила као и лама није, дакле, поријеклом из Сахаре, Арапског полуострва или Анда, већ из Сјеверне Америке, сматрају аутори студије коју је предводила Наталија Рибчински са Канадског природњачког музеја из Отаве.

- Породица камелида настала је у Сјеверној Америци, током Еоцена, пре 45 милиона година - наводе истраживачи, додајући да су камиле касније емигрирале у Азију преко уског пролаза који је некада повезивао два континента у Беринговом мореузу.

Други дио породице кренуо је путем Јужне Америке, гдје његови потомци, ламе, и дан данас живе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана