Пријатна музика добра за срце

Taнјуг
Пријатна музика добра за срце

Пријатна музика, код пацијената са коронарним срчаним обољењима, побољшава васкуларне функцију, открили су кардиолози из Србије, чија студија је представљене на Конгресу Европског друштва кардиолога (ESC) у Амстердаму, а која је наишла на велику пажњу аустријских кардиолога.

Најбољи ефекти се постижу када се редовно слушање музике повеже са тjелесним вежбама, преноси Аустријско друштво кардиолога у саопштењу у којем се наводи да је 74 пацијената са стабилним коронарним срчаним обољењима прегледано.

Српску студију је урадила екипа стручњака нишког универзитета, коју предводи проф. Марина Дељанић Илић.

Функција унутрашњег зида крвних судова је измерена на основу различитих маркера у крви као што су азотни оксиди (NOx) или ксантиноксидаза (XO).

Учесници у студији су били подjељени у три групе. Једна је била изложена надгледаном фитнес-тренингом, друга је додатно слушала дневно 30 минута жељену музику, а трећа група је апсолвирала само музички програм.

Након три недеље су вредности NOx, у музичкој групи и комбинованој групи, порасле, при чему је комбинација музике и вежби показала најбоље резултате.

Вриједности XO су се смањиле у све три групе, али највише у групи са комбинованим третманом.

Тјелесни капацитет се, у поредјењу са почетком студије, у групи са музиком и вјежбама, се побољшао за 39 одсто, а у групи оних који су само вјежбали за 29 одсто, а оних који су само слушали музику за 19 одсто.

Резултати студије, према којој терапија музиком додатно медицинској терапији вјежби побољшава ендотелне функције је веома интересантна.

Терапија музиком, као мјера подршке у рехабилитацији пацијената има већ данас одређену улогу посебно код релаксације, или смањења стреса и страха", констатовао је Ханс Алтенберг, љекар из Салцбурга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана