Преправили ген да би спријечили насљедну болест

Агенције
Преправили ген да би спријечили насљедну болест

Лондон - Научници су први пут успјешно отклонили из ембриона дио ДНК који изазива смртоносна обољења срца, која су насљедна.

То потенцијално отвара врата могућности да буде спријечено 10.000 поремећаја који се преносе генерацијама, наводи Би-Би-Си.

Тим америчких и јужнокорејских научника дозволио је да се ембриони развију пет дана прије него што је експеримент заустављен.

Током научне студије проучавана је мутација гена који узрокује хипертрофичну кардиомиопатију, најчешћи узрок изненадне смрти код иначе здравих спортиста.

Научници су кориговали сперматозоиде мушкарца који имају ову насљедну болест, користећи технологију уређивања гена.
Они су ембрионима омогућили развој током само неколико дана и нису их морали имплантирати.

Успјех није постигнут у свим случајевима, али је 72 одсто ембриона ослобођено мутација које узрокују ту болест.
Када особа носи мутацију тог гена има шансе 50 према 50 одсто да пренесе болест на потомство.

Та болест погађа просјечно једну особу на пет стотина. 

Овај експеримент наговјештава будућност медицине, а "уређивање" ДНК путем нове технологије назване "Crispr" отвара небројене примјене у медицини и укључује идеју брисања генетских недостатака који изазивају болести, почевши од цистичне фиброзе до рака дојке.

Главни научник у истраживачком тиму, састављеном од стручњака са Универзитета у Орегону и Института Салк као и Института за базичне науке у Јужној Кореји, Шукрат Миталипов изјавио је да ће свака генерација наставити ову врсту "поправке" гена који су одговорни за насљедне болести.

Наука пролази кроз златно доба уређивања ДНК захваљујући технологији, што пружа велике шансе за будућност, али и изазива дубока питања о томе што је морално исправно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана