Права истина о порјеклу HIV-а

News.com.au
Права истина о порјеклу HIV-а

Нова генетска историја HIV-а показује да је пандемија готово сигурно започела двадесетих година 20. вијека у Киншаси, у Демократској Републици Конго.

Ширењу вируса значајно је допринио жељезнички превоз, али и проституција, па се сида убрзо могла дијагностиковати широм Африке, а касније и свијета.

Међународни тим истраживача реконструисао је генетску историју HIV-1 групе М пандемије и открила да је заједнички предак групе, вјероватно настао у Киншаси у поменутом временском периоду.

Иако су различити сојеви вируса прешли са осталих примата на људе барем 13 пута, само један такав пренос довео је до пандемије.

То се догодило због низа фактора који су се поклопили: урбаног развоја, снажних саобраћајних веза током белгијске колонијалне владавине и проституције, пише у журналу Science.

“По први пут анализирали смо све доступне доказе уз помоћ посљедњих филогеографских техника, које нам омогућавају да статистички процјенимо одакле потиче вирус”, каже један од аутора Оливер Пибус са Одјељења за зоологију Универзитета Оксфорд.

“То значи да са великим степеном сигурности можемо одредити одакле је потекла пандемија HIV-а”.

Друштвене промјене и остваривање независности Конга у комбинацији са иницијативама за јавно здравље, због којих је дошло до небезбједне употребе игала, дошло је до ширења вируса.

HIV је први пут идентификован 1981. а епидемија је бјснила свијетом готово десет година, прије настанка антиретровиралних лијекова.

Сада је HIV, од фаталне болести, постао хронично стање, које се може контролисати строгим режимом лијечења.

Истраживачи кажу да су додатне студије потребне како би се проникло у све факторе који су омогућили HIV-у да се шири на овакав начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана