Пратите “уживо” спуштање “Кјуриоситија” на Марс VIDEO

Aгенције
Пратите “уживо” спуштање “Кјуриоситија” на Марс VIDEO

Летjелица с возилом “Кјуриосити” које ће испитивати Марс, вечерас је близу горње границе атмосфере црвене планете, а америчка свемирска агенција NASA се нада да ће њено слетање бити меко.

 NASA се спрема за “седам минута ужаса”, како њени запосленици називају поступак спуштања на Марс, а “Кјуриосити” би требало да стигне до тла у 04.31 по средњоевропском времену.


Пошто комуникација са сондом може бити отежана током проласка кроз атмосферу, потврда успјеха мисије може стићи тренутно а може проћи неколико часова, чак и дана док се не сазна исход спуштања. 

Возило опремељено лабораторијом, ровер “Кјуриосити” има задатак да проучи Марсову околину како би се утврдило да ли је на њој некада било живота.

Мисија “Кјуриоситија”, у преводу “радозналост”, кошта 2,5 милијарде долара а сонда је до сада најсофистициранија која је пошла пут Марса. Она носи високоразвијену опрему за анализу стијна и земљишта Марса.

Сонда има 900 килограма и величине је малог аутомобила.

Њен долазак на Марс зависи од веома деликатног маневара: кад дође до атмосфере, сонда треба да се откачи од брода с којим је лансирана са Земље крајем 2011. године. Слиједи спуштање падобраном и кочење ракетама да би се меко спустила на планету.

ПРАТИТЕ УЖИВО СЛИЈЕТАЊЕ НА МАРС

 

Free live streaming by Ustream

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана