Праисторијски астероид уз диносаурусе истребио и скоро све сисаре

Агенције
Праисторијски астероид уз диносаурусе истребио и скоро све сисаре

Нова истраживања показала су да је удар астероида уз диносауре био погубан и за скоро све врсте сисара на Земљи. Али, брзо су се опоравили и прилагодили новом свијету.

Удар астероида који је означио крај владавине диносауруса на Земљи, избрисао је и скоро све врсте тадашњих сисара, показало је ново истраживање.

Скоро 93 одсто свих врста сисара изумрло је прије 66 милиона година, открили су у анализи фосилних остатака научници са Универзитета у Батху, што показује да је удар астероида имао много теже посљедице него што се раније мислило.

Наиме, раније процјене о броју нестанка сисара биле су много ниже јер су неке ређе врсте имале много мање фосилних остатака. Ник Лонгрич са Универзитета у Батху појаснио је како су ријетке врсте биле најосјетљивије на изумирање и како их је било мало, теже је пронаћи њихове трагове. Исто тако, раширене врсте су оне које су преживјеле. Нови подаци у прорачунима показују тако да је изумирање било много горе.

Катастрофалне посљедице удара астероида ипак су умањене рапидним опоравком броја врста. У само 300.000 година, број врста на планети био је дупло већи од оног прије масовног изумирања.

Глобална катастрофа која је помела вегетацију и животињске врсте донијела је и недостатак хране па се вјерује да је највећа животиња у то доба била велика попут данашњих мачака.

Иако су се сисари опоравили и бујали након изумирања, глобална катастрофа погодила их је теже него неке друге групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана