Потврђена теорија Милутина Миланковића о настанку леденог доба

danas.hr
Потврђена теорија Милутина Миланковића о настанку леденог доба

ХАРВАРД - Геолог са Харварда Петер Хуџберс успио је доказати идеју да мала помјерања Земљине оси могу изазвати ледена доба. Та је идеја стара је већ сто година, а лансирао ју је српски геофизичар Милутин Миланковић.

Хуџберс је тезу успио доказати тако што је уз помоћ компјутерских модела тестирао ову и све ривалске хипотезе - при чему се показало да је хипотеза о помицању Земљине оси једина која заиста функционше.

Откриће би могло имати великих посљедица по наше разумјевање климе на планети, а могло би, како аутор сматра, бити кључно и за “предвиђање дуготрајних промјена климе у будућности”.

У начину обртања Земљине оси постоје два 'циклуса', од којих један траје 10.000 година, а други 40.000 година, а када се они на одговарајући начин поклопе долази до глацијације и деглацијације, односно до настанка и престанка ледених доба. Сада, како Хуџберс тврди, “у најмању руку с поузданошћу од 99% знамо да помицања Земљине оси спадају у факторе који доприносе деглацијацији” (топљењу ледењака и великих ледених површина, фаза у којој се планет тренутачно налази).

Ако се оба циклуса поклопе, лед се повлачи великом брзином. Ако је то поклапање присутно, Сунчево зрачење које сјеверна хемисфера током љета прима повећава се за више десетина вати по метру квадратном, а велике ледене масе на тим просторима, уколико су присутне , топе се и нестају...

“Ови статистички налази тачно се поклапају с оним што је почетком вијека предложио српски научник Милутин Миланковић”, текао је Хуџберс, уз напомену да повећање количине CO2 у атмосфери, које је свакако присутно, овај процес може само још више убрзати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана