Потребне четири особе за симулирани живот на Марсу

Срна
Foto: Агенције

ХЈУСТОН - НАСА је расписали конкурс за четири особе које ће провести годину дана одвојене од остатка свијета у простору који има симулиране услове у којима би људи једном требали да живе на Марсу.

То је конкурс за живот у великом 3Д принтаном модулу у којем ће се симулирати животни услови на Марсу.

У тој посебној структури четири особе живјеће годину дана, а НАСА ће провести три овакве мисије. За три године људска нога поновно би могла ходати Мјесецом, а коју годину или деценију након тога човјек би могао да освоји и Марс.

Компанија "Спејс Х" већ тестира ракету која би људску посаду требала одвести на "црвену планету". НАСА жели бити спремна већ сада те почиње са припремама и тестовима за живот на тој планети. Циљ провођења мисија у којима се симулирају услови са каквима би се људи могли суочити на Марсу јесте тестирање и развој метода и технологија које би требале да спријече или ријеше потенцијалне проблеме приликом лета на Марс и Мјесец. Како наводе из НАСА, тренутно стижу пријаве за прву мисију за коју су у Хјустону припремили посебан модул назван "Марс дјун алфа".

Модул се састоји од четири приватне просторије за чланове мисије, радних простора, медицинских станица те простора за узгајање хране. У модулу ће бити симулирани изазови са којима ће се суочити астронаути на Марсу - попут ограничених ресурса, проблема са опремом, кашњења комуникације, а и прехрана ће бити прилагођена таквим условима.

На конкурс се могу пријавити особе доби између 30 и 55 година, а морају имати диплому из СТЕМ подручја (наука, технологија, инжењерство, математика). Обавезан је и здравствени преглед какав морају проћи и астронаути.

Пријаве се примају до 17. септембра, а мисија би требала почети почетком сљедеће године. Учешће у мисији НАСА ће новчано наградити, али износ још није познат, наводи портал Дигитални трендови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана