Послије открића Хигсовог бозона, милијарду и по евра за потрагу за тамном материјом

Daily Telegraph
Послије открића Хигсовог бозона, милијарду и по евра за потрагу за тамном материјом

Велики хадронски сударач честица (LHC), у којем је недавно откривен Хигсов бозон, крајем године ће бити затворен на најмање 20 месјеци због "реновирања" које ће коштати милијарду и по евра, а чији је циљ откривање мистериозне "тамне материје", за коју се вјерује да чини чак 84 одсто универзума.

Улагање у овај суперсударач, који је досад коштао 8,3 милијарде евра, требало би да удесетостручи снагу зракова честица који се сударају у више од 27 километара тунела Европске организације за нуклеарну физику (CERN) испод Женеве. То би, надају се у CERN-у, требало да омогући стварање и детектовање тамне материје у Великом хадронском сударачу.

Иако и у вези са Хигсовим бозоном има прегршт посла за научнике, у CERN-у су забринути да ће сензационално откриће "Божје честице" створити слику у јавности и међу финансијерима да је њихов посао завршен, пише лондонски Дејли телеграф.

Велики хадронски сударач ради тако што судара протоне, честице које се налази у сржи свих атома, што производи температуре веће од четири трилиона степена Целзијуса - 250.000 пута врелије од центра нашег Сунца. Специјални детектори затим идентификују остатке настале оваквим сударима.

За почетнике: Хигсов бозон и тамна материја у по две реченице

 

Хигсов бозон: Вjерује се да даје масу свим другим честицама. Ако човjечанство једног дана научи да "уклони" Хигсов бозон, отвара се могућност путовања брзином свjетлости и производње неограничене количине енергије.

 

 

Тамна материја: Верује се да је од ње сачињено чак 84 све материје и да је буквално свуда око нас. Ипак, још је нико није детектовао јер нити емитује, нити рефлектује свjетлост.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана