Посјете Астрономске опсерваторије поводом Дана науке -10. јула

Танјуг
Посјете Астрономске опсерваторије поводом Дана науке -10. јула

Београд - Центар за промоцију науке најавио је да ће 10. јула, поводом Дана науке организовати бројне активности међу којима је и бесплатна посјета Астрономској опсерваторији на Звездари, која ове године обиљежава 125 година постојања.

Овогодишња тема Дана науке је астрономија, а посјетиоце очекује шетња кругом опсерваторије, упознавање са архитектуром објекта и посматрачким павиљонима.

Сви заинтересовани се могу пријавити на сајт www.dannauke.cpn.rs а превоз је организован у терминима од 17 и 19 сати са платоа испред Скупштине града Београда.

Астрономска опсерваторија на Звездари је комплекс од изузетног архитектонског, умјетничког и националног значаја.

С обзиром на то да је временом практично постала дио ширег центра града Центар за промоцију науке подржао је иницијативу да она прерасте у Музеј астрономије.

Прва установа код нас за “посматрање звијезда” настала је 1887. као плод залагања професора Милана Недељковића, започевши свој рад са свега три инструмента.

Постепено се развијала почетком 20. вијека, а од 1929. до 1932. трајала је изградња објеката које је пројектовао архитекта Јан Дубови.

Управо по звјездарници, градска општина, која се до тада звала Велики Врачар, добила је име Звездара.

На Дан науке, Центар за промоцију науке у Галерији науке и технике САНУ-а од 18 сати организује трибину “Лов на Хигсов бозон: Да ли је ухваћена Божја честица”, посвећену актуелном научном открићу нове субатомске честице која би могла бити Хигсов бозон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана