Пораст нивоа мора се не може зауставити али се може успорити

Агенције
Пораст нивоа мора се не може зауставити али се може успорити

Вашингтон - Повећање нивоа мора не може се зауставити сљедећих неколико стотина година чак и ако се знатним смањењем емисија стакленичких гасова снизе просјечне температуре.

Међутим, оно се може успорити, објавили су научници у студији која је изашла у часопису Nature Climate Change.

Бројна истраживања о клими показују да је пораст стакленичких гасова одговоран за повећање глобалне просјечне температуре за приближно 0,17 степени Целзијуса од 1980.-2010. године те за повећан ниво мора за око 2,3 мм на годину од 2005.-2010. године, како се ледени покров и ледењаци топе.

Пораст нивоа мора пријети десетини свјетског становништва које живи у низинским подручјима и отоцима којима пријети да их прекрије море, укључујући Карибе, Малдиве и групу азијско-пацифичких отока.

Више од 180 земаља преговара о новом глобалном споразуму о клими који би требао приморати све нације да смање испуштање гасова како би се ограничило загријавање на мање од 2 степена Целзијуса у овом вијеку, што је ниво за који научници кажу да је минимум нужан за спречавање катастрофалних учинака.

Али ако се подузме и најамбициозније смањење стакленичких гасова, могло би не бити довољно да заустави пораст нивоа мора због топлинског ширења морске воде, кажу научници у америчком Центру за атмосферска истраживања, америчкој истраживачкој организацији Climate Central и Центру за истраживање аустралског времена и климе у Мелбоурну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана