Поново одложена рискантна мисија летјелице Илона Маска

GS
Foto: X.com

Компанија СпејсЕкс милијардера Илона Маска поново је одложила лансирање ракете са четири цивила који би требало да, у оквиру мисије Поларис Дон, оду на висину коју људи нису посетили од краја програма Аполо.

У оквиру мисије, такође, требало је да први пут приватни астронаути изађу у свемирску шетњу.

"Због лоших временских услова у областима крај обала Флориде, одустајемо од данашње и сутрашње могућности лансирања ракете Фалкон 9 и мисије Поларис Дон. Тимови ће наставити да прате услове за лансирање и повратак", објавио је СпејсЕкс на Иксу (Твитеру).

Рискантна мисија Поларис Дон је објављена 2022, а сматра се да би овом технологијом Маскова компанија показала да има технологију која може да шаље људе на даља свемирска путовања.

Полијетање је јуче, у уторак, одложено због цурења хелијума у опреми.

Прва америчка свемирска шетња изведена је 1965. године, на капсули Гемини, а коришћена је слична процедура планирана за "Поларис Дон" - капсула је била под притиском, отвор се отворио, а астронаут у свемирском одијелу је изашао напоље.

Тим мисије Поларис Дон тестираће нова, танка свемирска одијела током свемирске шетње.

Свемиром ће прошетати милијардер Џаред Ајзакман, пилот мисије потпуковник америчког ваздухопловства у пензији Скот Потет, као и службенице компаније Сара Гилис и Ана Менон, преноси Телеграф.

Falcon 9 and Dragon are vertical on pad 39A ahead of flight. Weather is 85% favorable for liftoff and teams are keeping an eye on recovery weather → https://t.co/WpSw0gzeT0 pic.twitter.com/QXpInu1oFO

— SpaceX (@SpaceX) August 27, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана