Поново ништа од смака свијета 21. 12. 2012!

Агенције
Поново ништа од смака свијета 21. 12. 2012!

Стручњаци тврде да Маје нису прорекле да ће крајем ове године наступити апокалипса, како се до сада вјеровало.

Археолози и антрополози тврде да мајанско пророчанство постоји, али да се не односи на крај свијета. Апокалиптичке визије које су присутне више од 1.000 година у западној, хришћанској цивилизацији, нису својствене мајанском поимању свијета.

Тема јуче одржаног скупа у Мериди, на југу Мексика, био је мајански календар који се састоји из бактуна - периода од 394 године. Посебан значај за Маје имао је број 13, тако да ће, ако се вријеме рачуна од 3114. године прије нове ере, како је утврђено мајанским календаром, 13 бактуна (5.125 година) истећи 21. децембра 2012. године.

Алфредо Барера из Мексичког инситута за антропологију и историју рекао је да Маје јесу предвиђале будућност, али да се овакви значајни датуми односе на свакодневне догађаје попут суша или избијања епидемије.

“Маје јесу прорицале, али њихова пророчанства нису фаталистичка. Имајући у виду њихово циклично схватање историје, она су се односила на понаваљање догађаја”, сматра Барера.

Стручњаци тврде да су се древне Маје, чија је “класична” култура процват доживјела између 900. и 300. прије нове ере, изузетно занимали за будућност, укључујући и догађаје који ће наступити далеко послије 21. децембра ове године. “Постоје многи споменици Маја који свједоче о њиховом бављењу догађајима далеко послије 2012. године”, наводи антрополог Џефри Брасвел  са универзитета у Сан Дијегу, у Калифорнији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана