Пољакову “Милнерова награда” за физику

Агенције
Пољакову “Милнерова награда” за физику

Москва - Руски физичар Александар Пољаков с Универзитета “Принстон” у САД добитник је награде за фундаменталну физику, научно признање које је 2012. године установио руски инвеститор Јуриј Милнер, сувласник интернет-компаније ДСТ “Глобал”, преносе агенције.

Пољаков, дописни члан Руске академије наука, добио је ову награду, највећу у области науке, за открића у теорији поља и теорије струна.

Добитник је рекао да ће новац од награде - три милиона долара - употријебити за лијечење сина који болује од аутизма, пренијели су руски медији.

Награда “Границе физике”, мање престижна награда, додијељена је четворици научника.

Научници Чарлс Кејн с Универзитета у Чикагу, Лоренс Моленкамп с Универзитета “Вурцбург”, Шученг Занг с Универзитета “Санфорд” и Џозеф Пошински с Унивезитета у Тексасу добиће по 300.000 долара.

Церемонија додјеле награда обављена је у сједишту Европске организације за нуклеарна истраживања у Женеви, у Швајцарској.

Милнер је установио награду, убијеђен да су открића савремене физике достојна пажње чак и ако нису потврђена експериментом.

Награда се додјељује у двије категорије: “Фундаментална физика” за значајна достигнућа у области научних истраживања и “Нови хоризонти”, која ће се додјељивати перспективним младим физичарима.

Висина награде “Фундаментална физка” износи три милиона америчких долара.

Разлика између Милнерове награде и Нобелове награде јесте та што се Нобелова награда додјељује само за резултате који су наишли на експерименталну потврду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана