Покварени свемирски брод изгорио у атмосфери

GS
Foto: Astrobotic/AFP

ВАШИНГТОН - Покварени амерички свемирски брод изгубљен је изнад удаљеног региона јужног Пацифика и вјероватно је изгорио у атмосфери након неуспјешне мисије слијетања на Мјесец, саопштила је компанија "Астроботик", која је стајала иза пројекта.

Апарат "Перегрин" лансиран је 8. јануара у оквиру новог експерименталног партнерства између Насе и приватне индустрије с циљем да се смање трошкови за америчке пореске обвезнике и покрене лунарна економија.

Убрзо након одвајања од ракете носача десила се експлозија и цурење горива, што је оштетило спољашњи омотач летјелице и онемогућило путовање на Мјесец, пренио је АФП.

"Астроботик" је на мрежи "Икс" објавио да је изгубио контакт са својом свемирском летјелицом у јутарњим часовима по локалном времену, што указује на "контролисани поновни улазак" у атмосферу изнад отворене воде, како је и било предвиђено.

Компанија са сједиштем у Питсбургу је додала да ће сачекати независну потврду "Перегринове" судбине од надлежних државних органа.

Инжењери су извршили низ мањих активирања мотора да би кутијасти робот величине колица за голф позиционирали изнад океана и тиме "смањили ризик да крхотине дођу до копна".

"Астроботик" је објавио фотографију коју је свемирски брод снимио посљедњег дана, на којој се види Земљин срп док се апарат позиционирао између Сунца и наше планете.

Перегрин је функционисао више од 10 дана у свемиру, чак и након што је постало јасно да "Астроботик" неће успјети да постане прва компанија која је остварила контролисано слијетање на Мјесец и да то буде прво америчко меко слијетање након више од пет деценија.

Наса је платила компанији више од 100 милиона долара за ову мисију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана