Покренут поступак против добављача производа бренда Аpple

Танјуг
Покренут поступак против добављача производа бренда Аpple

БЕОГРАД - Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) покренула је поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против фирми "Apcom" из Мађарске и "Apcom Distribution" из Београда, због постојања основане сумње да оне одређују цијене „Apple “ производа у даљој продаји у Србији

КЗК је саопштила да су ове фирме повезана привредна друштва, те да су извршене ненајављени увиђаји на четири локације.

КЗК наводи да је анализирала услове конкуренције на трзиштима мобилних телефона и таблета, „смарт” сатова, слушалица и бежичних слушалица, „смарт” ТВ боксова и тастуре и мишева, између осталог и за производе бренда „Аппле“.

"Увидом у јавно доступне податке, констатовано је да су цијене појединих производа бренда „Apple “ у Србији уједначене код посматраних малопродаваца производа овог бренда, и то без обзира да ли малопродавци имају одређени статус „Аpple “ овлашћеног продавца или не, као и без обзира на канал продаје, односно да ли се иста обавља на класичан начин у малопродајним објектима или путем тзв. „онлине“ продаје", наводи КЗК.

Уочено је и да су цене производа тог бренда више у односу на цене у земљама у окружењу, због чега је Комисија основано претпоставила постојање повреде конкуренције у виду одређивања цена у даљој продаји.

КЗК је позвала сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама, које могу допринети утврђивању чињеничког стања у овом поступку, да им те податке доставе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана