Појас соларних панела око Мjесеца за неограничену енергију?

Telegraph
Појас соларних панела око Мjесеца за неограничену енергију?

Јапанска грађевинска фирма има рjешење за енергетске проблеме ове земље, али и за цијелу планету – она жели да Мјесец претвори у огромну соларну електрану.

Shimizu Corp>. из Токија жели да направи појас од соларних панела од којих је сваки широк 400 километара око екватора нашег орбитирајућег сусjеда и потом преусмjери константан извор енергије према посебним „станицама за примање" на Земљи уз помоћ ласера или микроталаса.

„Лунарни прстен" био би у стању да ка Земљи пошаље 13.000 теравата, иако је током цијеле 2011. године Америка генерисала свега 4.000 теравата.

„Прелаз са коришћења ограничених ресурса на неограничену употребу чисте енергије је ултимативни сан човјечанства. Лунарни Прстен овај сан би могао да претвори у реалност уз помоћ генијалних идеја упарених са најнапреднијом свемирском технологијом", стоји на сајту компаније.

Све до марта 2011. године и катастрофалног земљотреса који је погодио нуклеарно постројење у Фукушими, Јапан се у највећој мјери ослањао на нуклеарну енергију.

Када би „прстен био постављен", он би се простирао 11.000 километара око екватора и обезбјеђивао би константну изложеност соларних панела Сунцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана