Погледајте најпрецизнију мапу свемира са тачношћу од 1%

Huffington Post
Погледајте најпрецизнију мапу свемира са тачношћу од 1%

Нова ултра-прецизна мапа галаксије даје нам информације у вези са својствима тамне енергије, мистериозне силе за коју се мисли да је заслужна за ширење универзума.

Тим истраживача који ради са BOSS-ом (Бајроново осцилационо спектроскопско истраживање) утврдио је је дистанцу између галаксија удаљених више од 6 милијарди свjетлосних година са прецизношћу од један одсто – што представља до сада најпрецизнију мjеру.

„Не постоји превише ствари у нашем свакодневном животу које познајемо са тачношћу од 1 одсто. Познајем величину универзума боље него своју кућу", изјавио је Дејвид Шлегел, физичар из Лоренс Беркли националне лабораторије и главни истраживач на BOSS пројекту.

Научници који сарађују на овом пројекту мапирали су локације 1.2 милиона галаксија и открили да њихове нове мjере подржавају идеју „космолошке константе" – у питању је идеја коју је први предложио Алберт Ајнштајн.

Ова идеја претпоставља да је тамна енергија константна кроз цjелокупну историју универзума.

„Још у потпуности не разумijемо тамну материју, али познајемо њена својства, Онда поредимо те врijедности са оним што ми очекујемо да би оне могле да буду у складу са нашим разумijевањем космоса. Што су те мjере боље, више можемо да научимо", изјавио је Данијел Ајнштајн, астроном са Универзитета Харвард.

Нови резултати које су представили Шлегел и његове колеге такође дају увид у закривљеност свемира. Укратко, универзум је пљоснат, што значи да његов облик може бити описан Еуклидовом геометријом у којој су праве линије паралелне а углови у тријанглу дају збир од 180 степени.

„Један од разлога зашто придајемо пажњу облику универзума је зато што он има импликације на то да ли је универзум бесконачан. То значи да, иако не можемо са сигурношћу да кажемо да ће он никада икада стићи до свог краја – врло је вjероватно да се он бесконачно протеже и тако ће наставити заувijек. Наши резултати су у складу са тим", изјавио је Шлегел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана