Погледајте како изгледа умирућа звијезда VIDEO

Агенције
Погледајте како изгледа умирућа звијезда VIDEO

Америчка свемирска агенција NASA објавила је фотографију умируће звијезде, која подсјећа на џиновско космичко око.

То је маглина Хеликс (NGC 7293), позната и као планетарна небула, која се налази у сазвjежђу Водолије, 650 свjетлосних година од земље.

Комбинована фотографија начињена је уз помоћ свемирског телескопа “Spicer”, који хвата дуготаласну инфрацрвену сjветлост, и Истраживач еволуције галаксије (GALEX; Galaxy Evolution Explorer), који детектује краткоталасну ултраљубичасту свjетлост објеката.

Ово нам показује како ће изгледати будућност нашег Сунца, које ће се претворити у планетарну небулу за око пет милијарди година. Оно ће на крају свог вијека нарасти у црвеног џина, ширећи се даље од Венерине орбите.

 Планетарна небула није уопште планета – објекат је тако назван у 18. вијеку због сличности са гасним џиновима и име је тако остало до данас. То је, у ствари, звијезда, отприлике величине сунца, која се приближила крају свог живота и исцрпла водоник и хелијум неопходан за фузију у језгру.

Она тада одбацује своје спољне гасне омотаче, стварајући сјајну шкољку гаса, који ће трајати неколико десетина хиљада година прије него што се рашири у свемиру. Мало језгро, новооформљени бијели патуљак, бациће на гас доминантно плаво-зелену свјетлост.

Процијењује се да у нашем Млијечном путу има око 10.000 ових сјајних објеката кратког животног вијека. Детектовано је, међутим, свега 1.500 планетарних небула у нашој галаксији – остатак се не види због међузјвездане прашине.

“Бијели патуљак је отприлике величине Земље, али са масом блиском оној код оригиналне звијезде. У ствари, кашичица бијелих патуљака би тежила колико и неколико слонова”, написали су научници NASA-е у саопштењу.
Бијели патуљак је на објављеној фотографији видљив као бијела тачкица у центру небуле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана