Подморница невидљива за непријатеље

Приредио: Борис Ђурић
Подморница невидљива за непријатеље

Стокхолм - Једна од најнапреднијих подморница на свијету, која је буквално невидљива за непријатеље, представљена је у Шведској.

Шведска компанија "Саб" представила је подморницу А26, која је дуга 63 метра и практикује такозвани "Дух режим рада", који је чини непримјетном када се нађе испод површине воде.

Подморница такође посједује јединствену малу платформу путем које специјалне јединице могу улазити и излазити из ње док се налази под водом.

Компанија је већ потписала уговор од милијарду долара са шведском морнарицом за изградњу двије ове подморнице.

- Екстремна непримијећеност је главна одлика наше подморнице - стоји у саопштењу "Саба".

Ново технолошко чудо може зарањати до дубине од 200 метара и остати под водом 18 дана без израњања.

Шведска има велико искуство у дизајнирању тихих подморница, а ове подморнице изузетно су тихе и готово их је  немогуће детектовати.

Сама конструкција садржи велики број гумених држача, док се истовремено користе преграде да би била смањена бука мотора и машина, али и апсорбовани шокови.

Да би додатно била смањена емитована бука, простори у конструкцији су испуњени таблама које упијају буку.

- Могућност подморнице да лежи непомично на морском дну чини немогућом мисију да подморница буде пронађена - рекао је Хакан Буске, извршни директор "Саба".

Поред свега овога, подморница има и јединствен облик трупа, крилца и сонара, што доста помаже у смањењу хидродинамичких потписа и буке који настају приликом кретања пловила.

Магнетни отисак подморнице је знатно смањен напредним системом за демагнетизацију који контролишу сензори и усклађују са географским окружењем у којој се пловило налази.

На крају електрични сигнали се пригушују специјалним системом и пажљивим избором материјала који умањују ове сигнале.

Продаја

Компанија "Саб" жели да сарађује и са другим заинтересованим земљама, а не само са Шведском и да прода што више примјерака ове подморнице.

- Подморнице ће бити испоручене крајем 2018. године, мада постоји могућност даље продаје изабраним земљама - додао је Буске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана