Почело бушење стијене на Марсу

Агенције
Почело бушење стијене на Марсу

Вашингтон - Роботско возило “Кјуриосити” први пут је употријебило своју бушилицу и направило удубљење на стијени на површини Марса, саопштили су званичници мисије, преносе агенције.

Снимци направљени прије и послије бушења потврђују да је у стијени направљено улегнуће.

Роботи који су раније послати на Марс узимали су узорке гребући по површини планете, али је “Кјуриосити” први који је опремљен правом бушилицом.

Инжењери америчке НAСA пажљиво руководе овом процедуром, како би потврдили да се стијена и бушилица понашају како је предвиђено.

Улегнуће је начињено ударцима врхом бушилице, а касније ће бити активирана и њена ротација.

Планирано је да робот узме узорке ископаног материјала и анализира их у лабораторији коју носи на себи, пренио је Би-Би-Си.

Задатак возила је да утврди да ли су у кратеру Гејл, гдје се “Кјуриосити” спустио прошле године, некада постојали услови који би омогућили постајање бактеријског живота.

Утврђивање састава стијена на Марсу има кључан значај за ову потрагу, пошто наслаге у кратеру у себи садрже геохемијске записе о условима под којима су стијене настале.

Бушење стијене у дубину од неколико центиметара омогућава узимање “чистог” узорка, који није био изложен површинском дјеловању радијације и временских услова.

Стијена која је одабрана за прво бушење по саставу је, како се претпоставља, калцијум-сулфат и зрнасте је грађе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана