По први пут откривена планета која би лако могла бити настањена

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Научници су, по први пут, открили планету на којој би лако могло бити живота - ријеч је о планети која орбитира око умируће звијезде.

Планета је "детектована" у тзв. "настањивој зони", односно у орбити у којој није ни прехладно ни претопло за постојање живота - наведено је у научном часопису "Ројал астрономикл сосајети".

Професор ДЖеј Фарихи са лондонског Јуниверсити колеџа, који је главни аутор студије, истиче да је опсервација таквог планета новост за астрономе.

"Ово је први пут да је такво нешто виђено - постоји могућност да на планети који орбитира око бијелог патуљка постоји живот".

Кад врло велике звијезде потроше своје "гориво", претварају се у "црне рупе". Али, мање звијезде, попут нашег Сунца, постају "бијели патуљци" - звијезде које су потрошиле сво своје нуклеарно гориво и изгубиле своје вањске слојеве.

"Бијели патуљци" су обично величине планета те емитују плавичасто-бијелу свјетлост кад се формирају.

Планета која би могла бити настањива налази се, у свемирским оквирима, релативно близу - удаљена је "само" 117 свјетлосних година од Земље.

Сматра се да је 60 пута ближа својој звијезди него што је Земља удаљена од Сунца.

Тим научника је открио "гибање" 65 структура величине Мјесеца у настањивој зони "бијелог патуљка". Удаљеност једне структуре у односу на другу се не мијења, што сугерише да су под гравитацијским утицајем планета у близини.

"Тим је остао у шоку. Гибања су била тако прецизна да то не може бити грешка", истиче професор Фарихи.

"Настањива зона" је својеврсна "трака" око звијезде у којој вода на некој планети може постојати у текућем стању, што је погодно за живот. Обично се таква зона назива "зоном Златокосе" /названа по бајци/.

Истовремено, индијски астрономи креирали су нови алгоритам вјештачке интелигенције који је пронашао 60 потенцијално насељивих планета од укупно 5.000 планета за које знамо.

Студију су провели астрономи са Индијског института за астрофизику и Бирла института за технологију и науку Пиланијевог кампуса у Гоји.

Метода коју су осмислили научници процијенила је планете на основу њихове сличности са Земљом.

Према студији објављеној у часопису "Мјесечна обавјештења Краљевског астрономског друштва", планете истакнуте алгоритмом имају велику вјероватноћу да буду настањене. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана