Плоче старе 4.000 година откривају астролошка предвиђања о смрти краља

GS
Foto: X.com

ЊУ ДЕЛХИ - Неколико древних цивилизација, укључујући Вавилон и дијелове Месопотамије, вјеровало је да су помрачења Мјесеца представљала предсказање смрти, а сада то доказују и дешифроване кллинасте плоче, старе 4.000 година, које су пронађене пре више од 100 година на простору данашњег Ирака.

Ријеч је о плочама које су пребачене у колекцију британског музеја у периоду од 1892. до 1914. године, од којих су четири дешифроване, а детаљи о томе написани су раду објављеном у часопису  “Journal of Cuneiform Studies", преноси индијски медиј WИОН. 
    
Четири плоче представљају најстарије примере збирке предсказања о помрачењу Месеца који су до сада откривени, навели су у раду професор емеритус вавилонског језика на Универзитету у Лондону Ендру Џорџ и независни истраживач Јунко Танигуч.
    
Плоче отркивају како су се знамења предвиђала на основу доба ноћи, кретања сенки и датума и трајања помрачења.
    
Предвиђања су обухватала велике догађаје попут пада царства, па чак и смрти краља. 
    
Према једном знамењу, ако помрачење постане одједном  заклоњено из свог центра, а потом се одједном јасно види, краљ ће умрети и то је "уништење Елама". 
    
Иначе, пад Елама је израз који се односи на догађаје који су довели до освајања и уништења Еламског Краљевства на подручју данашњег западног Ирана 639. пре нове ере. 
    
Нека предвиђања астролога, како је рекао Џорџ за сајт LiveScience, вjероватно су заснована на њиховим личним искуствима.
    
Међутим, додао је он, већина предвиђања је заправо повезивала карактеристике помрачења са различитим предсказањима.
    
Аутори наводе у раду да су људи у Вавилонији и Месопотамији снажно веровали да су небески догађаји знаци нечега што ће се догодити и да је Бог пажљиво поставио ове знаке како би обавестио људе о будућности. 
    
Вјеровања, ипак, нису била слијепа и краљеви би наредили да се спроведе истрага, у случају да постоје пријетње у предвиђањима, а потом би људи на основу тих налаза изводили ритуале како би отклонили зло и избјегли лоша знамења. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана