Пластични отпад на удаљеним острвима угрожава корњаче

Танјуг
Foto: Илустрација

Ново истраживање које је рађено на острву Хандерсон у јужном Пацифику и острву Кокос, удаљене територије Аустралије у Индијском океану показало је да акумулирани пластични остаци на плажама двије удаљене острвске групе повећавају локалне максималне температуре за скоро 2,5 степена.

Ова студија открила је да пластично загађење дјелује као изолатор, повећавајући температуру пијеска у основи, а истраживачи упозоравају да би дневне осцилације температуре као резултат загађења пластиком могле имати значајне импликације на обалске екосистеме, укључујући животиње попут морских корњача и птица селица, преноси Гардијан.

Ранијим истраживањем утврђено је да је загађење пластиком на двије локације убило више од пола милиона ракова пустињака.

Водећа ауторка студије, Џенифер Лаверс са Универзитета у Тасманији, рекла је да би пораст температура повезан са пластиком могао имати погубан утицај на мејофауну, организме који живе у седиментима на плажама који играју виталну улогу у тропским обалним екосистемима.

Морске корњаче такође зависе од температуре, код њих вруће температуре доводе до више женског потомства.

Тренутно се глобална производња пластике удвостручује готово сваке деценије. Предвиђа се да ће 12 милијарди тона пластичног отпада бити одбачено на депоније или у природно окружење до 2050. године.

Велики дио пластичног отпада улази у океане, а дио се испира на обалу.

Истраживачи су закључили да су хитно потребни значајни помаци у начину управљања пластичним отпадом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана