Планета која је потпуно прекивена водом

GS
Foto: YouTube

ТОИ-1452б је нешто већа и масивнија од Земље, налази се у сазвјежђу Змаја и од наше планете је удаљена 100 свјетлосних година.

У студији објављеној у часопису Astronomical Journal, стручњаци са Универзитета Монтреал утврдили су да је планета сачињена од нечега мање гушћег од стијена, али гушћег од гаса - потенцијални знак глобалног океана.

"Новооткривена планета је најбољи кандидат за океански свијет на који смо досад наишли. Њен пречник и маса сугеришу много мању густину од оне коју бисмо очекивали за планету сачињену од метала и стијена, попут Земље", каже астрофизичар Шарл Кађу.

Планета је први пут уочена помоћу "Транситинг Exoplanet Survey" НАСА сателита који проучава удаљене звијезде за карактеристичне знакове у паду свЈетлости који означавају пролазак егзопланете.

ТОИ-1452б се налази у бинарном звјезданом систему, па је због чињенице да постоје два сунца био проблем уочити је, али су научници са универзитетске "Обсерватоире ду Монт-Мéгантиц" опсерваторије, помоћу нових аналитичких, метода утврдили њено постојање.

За разлику од Земље, која је највећим дијелом сачињена од стијена и метала са водом која покрива двије трећине површине, ТОИ-1452б чини се да је начињена највећим дијелом од воде.

Вјерују да је то тип глобалног океана сличног дубоким водама које леже испод ледене коре Сатурновог сателита Енкелада.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана