Пити, или не пити, питање је сад!

Telegraph
Пити, или не пити, питање је сад!

У Великој Британији ће се у будуће прописивати лијекови за "благе алкохоличаре", односно особе које пију око двије чаше вина сваког дана. То је још један покушај да се у овој земљи смањи број оних који пију.

Мушкарци који пију три кригле пива и жене које пију двије велике чаше вина дневно и то у континуитету дужем од двије недеље, требало би да пију лијек налмефен, поручују британски чувари јавног здравља.

Тај лијек у комбинацији са бихејвиоралном терапијом чини идеју конзумације алкохола мање привлачном онима који су већ развили навику свакодневног испијања омиљеног пића. Он међутим није намијењен тешким алкохоличарима.

Ако се питате да ли су ваше навике везане за испијање алкохола заиста алармантне, можда вам може помоћи преглед научних открића у овој области.

Представљамо вам разлоге за уживање у пићу и против њега.

ЗА

Алкохол може помоћи особама које су претрпјеле инфаркт

У марту 2012. америчка студија показала је да алкохол може продужити живот особама које су преживјеле инфаркт.

Два алкохолна пића дневно током дужег периода омогућила су особама које су преживјеле срчани удар 42 одсто нижи ризик од умирања од посљедица срчаних болести у односуна оне који нису уживали у алкохолу, или су у њему претјеривали.

Ризик од преране смрти из било ког другог разлога такође је смањен код "љубитеља добре капљице" за 14 одсто.

Алкохол уклања стрес

Студија спроведена 2004. открила је да 21 одсто мушкараца и 14 одсто жена сматра да им алкохол ублажава стрес. Студија истраживачке фирме Минтел, показала је и да већина људи сматра да је алкохол добар за здравље.

Чаша вина у трудноћи не може нашкодити беби

Чаша вина неће нашкодити нерођеном дјетету и заправо може бити добра за његов развој, показали су научници Универзитета у Бристолу прошле године. Умјерено испијање алкохола између три и седам чаша недјељно не може нашкодити развоју фетуса, тврде они.

Један дан "за", други дан "против"

Прошлог мјесеца британска влада је промовисала правило "један дан ‘за’, други дан ‘против’" у оквиру стратегије за смањење конзумације алкохола на националном нивоу.

Нови водич препоручује да људи један дан попију једно пиће, а слиједећег га прескоче.

ПРОТИВ

Чак и повремени конзументи су у ризику од инфаркта

Студија из јула 2014. показала је да чак и особе које пију око шест чаша вина недјељно угрожавају своје здравље. Објављена је у Британском медицинском журналу.

Алкохол повећава ризик од деменције

Раније ове године Министарство здравља Велике Британије објавило је да средовјечне особе треба да смање унос алкохола, како би умањили ризик од деменције.

Алкохол је повезан са нездравом исхраном

Послије само три пића, повећава се вјероватноћа да ћете посегнути за неком нездравом грицкалицом или брзом храном, показало је истраживање YouGov.

Истраживачи су открили да особе послије алкохола могу да унесу и до 6.000 калорија више него што је потребно њиховом организму, тако што једу и увече и ујутру послије опијања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана