Пет ствари које треба обрисати са Facebookа

Агенције
Пет ствари које треба обрисати са Facebookа

Пристанком коришћења Facebookа ви пристајете да информације о себи подjелити с друштвеном мрежом која ће их онда продати оглашивачима. Све што гледате и све на шта кликнете биљежи се на Facebookовим серверима, али и ваш профил ту игра велику улогу.

Као и Google, Facebookов пословни модел је једноставан. Он нуди своје услуге бесплатно, али ти корисници нису Facebookови клијенти. Facebookови клијенти су компаније и агенције које плаћају приказивање огласа Facebookовим корисницима, а Facebook то ради боље од свих осталих платформи јер о вама има доста информација.


Пристанком коришћења Facebookа ви пристајете да информације о себи подјелити с друштвеном мрежом која ће их онда продати оглашивачима. Све што гледате и све на шта кликнете биљежи се на Facebookвим серверима, али и ваш профил ту игра велику улогу.

Њујорк Пост сугерише да слиједећих пет информација о себи треба одмах да обришете, будући да се корисничко искуство неће превише промјенити:

1) Мјесто гдје живите

У случају да неко оствари приступ у ваш профилу ваша би им адреса могла помоћи при чињењу додатне штете. Осим тога, прецизна локација помаже оглашивачима да вам сервирају још личније огласе. Ако баш желите да откријете своју локацију, умјесто тачне адресе наведите само град.

2) Мјесто гдје радите

Разлози за ускраћивање ове информације исто је као и случају мјеста живљења, с тим да, када не наведете своје радно мјесто и историју пословних ангажмана остављате могућност бившим колегама да вам потенцијално приуште непријатну ситуацију.

3) Телефонски број

Давање Facebookу број вашег телефона је нешто на чему друштвена мрежа инсистира како бисте могли боље да заштитите свој налог. Међутим, када га дате Facebookу, путем вашег броја људи могу доћи до вашег профила, а то можда не желите. Умјесто давања свог броја можете путем сервиса као што је Google Voice остварити све сигурносне опције које долазе с давањем броја Facebookу, али без потенцијалних проблема.

4) Датум рођења

Осим што ћете брисањем датума рођења избјећи захваљивање свим људима који вам на Timelineу честитају, бићете у бољој позицији и да се заштитите ако вам неко уђе у профил будући да је ваш рођендан битна информација код проваљивања у друге ваше налоге.

5) Ставови и интереси

Објављујте шта год желите на вашем Timelineу, али када вас Facebook пита за кога бисте хтјели да гласате на предстојећим изборима или којој вјероисповести припадате, можда је боље да те информације не дјелите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана