Пет симптома рака које жене најчешће игноришу

Агенције
Пет симптома рака које жене најчешће игноришу

Жене имају тенденцију да буду опрезније од мушкараца када су у питању одласци доктору и прегледи. Међутим, када су у питању симптоми рака, многе жене имају тенденцију да занемаре знакове упозорења.

Често страх од опаке болести и заблуда да је увијек смртоносна, спрјечава многе да провјере симптоме.

Међутим, игнорисање знакова упозорења не значи да ће болест нестати сама од себе.

Иако могу бити бенигни, ако имате симптоме који су упорни или су постали све гори, потребно је да одете код доктора што прије.

Дакле, имајући то у виду, погледајте следеће забрињавајуће симптоме које жене често игноришу.

Необјашњив губитак тежине

Губљење тежине када имате пар додатних килограма сасвим је довољно да вам поправи дан.

Међутим, ако се губитак тежине дешава када и не покушавате да се ријешите сувишних килограма (у случају да губите више од пет килограма мјесечно), потребно је да одете код доктора.

Надувен стомак

Надувен стомак, посебно током оних дана у мјесецу, сасвим је нормална ствар те му жене и не придају огроман значај (знамо да нам се то дешава једном мјесечно и то је то!).

Међутим, ако се чини да вам је стомак стално надувен и да тај осјећај прате и други симптоми, као што су чести одласци у тоалет и локални бол, постоји шанса да се ради о нечему много озбиљнијем.

Промјене на грудима

Нико не познаје ваше груди боље од вас те и ако не идете на редовне прегледе, примијетићете било какве промјене.

У обзир не долазе само “грудвице” – задебљања, црвенило, исцједак из брадавица – обавезно обратите пажњу на поменуто и, у случају да је дошло до промјена, обавезно се обратите доктору.

Запамтите да ако се открије на вријеме, рак дојке се може успјешно лијечити.

Крварење између мјесечница

Ако имате редовне мјесечнице и ако одједном почнете да крварите између циклуса, а ако се то никада раније није дешавало, онда то може бити проблем.

Ненормално крварење је чест рани симптом рака ендометрија или рака дебелог цријева па ако вам се то десило (или дешава) обавезно посјетите доктора.

Промјене на кожи

Као што провјеравате промјене на мадежима, не заборавите да пазите и на промјене пигментације коже или појаву мрља које имају различиту текстуру од текстуре ваше коже.

Кожа може бити један од првих показатеља да нешто није у реду са вашим здрављем и тај знак упозорења нипошто немојте игнорисати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана