Пет корака за развој бебиног мозга

ГС
Foto: Илустрација

Сваки родитељ жели осигурати да се бебин мозак развија до његовог пуног потенцијала, а научници из Харвардског центра за дјечји развој кажу како је одређена игра родитеља и дјетета позната као "serve and return" савршена вјежба за мале мозгове.

Наука потврђује да такав начин гради темеље за бебин развој мозга те за будући развој потенцијала, понашања и здравља. Како ће беба развијати свој мозак и комуникацију зависи од околине, односно у најранијем периоду од родитеља.

Како би се развио потпуни потенцијал дјечјег мозга, научници с Харварда кажу да би родитељи требало да слиједе ових пет корака:

1. Обратите пажњу на реакције бебе
Када беба указује на нешто или ради одређене звукове и изразе лица, онда "сервира" своје емоције и даје прилику родитељима да учествују у интеракцији. Кад родитељ одговори беби, не само да подстиче дијете на истраживање свијета око себе, већ учи о њеним интересима и могућностима. Научници с Харварда кажу да то родитељи не могу радити константно, наравно да су заузети, зато предлажу искориштавање мирних тренутака као што је тренутак када на примјер промијените пелену, а беба почиње показивати заинтересованост, пратите њен фокус и погледајте шта покушава показати.

2. Издвојите вријеме
Иако научници знају да родитељи не могу увијек реаговати на дјететове реакције, истичу да је јако важно да родитељи нађу вријеме да посвете пажњу кад год могу. За бебу може бити јако стресно када не добије повратну информацију. Препознавање онога што вашу бебу занима је знак њој да је чујете и разумијете њене мисли и осјећаје. С друге стране то подстиче знатижељу која јача снагу мозга и успоставља неуролошке везе.

3. Именујте бебин интерес
Дјеца стварају језичне везе пуно прије него што проговоре. Ако беба показује на нешто, именујте тај објект. Можете рећи: "Да, то је пас." Тим с Харварда каже да родитељи треба да именују све за шта дијете покаже интерес, без обзира на то је ли то објекат, особа, осјећај или нека радња. Именовање и комбиновање тих свих ствари (Видиш ли тату?) није јако компликовано за бебу, а помаже њеном мозгу да развије језичне вјештине и да осјећа свијет око себе.

4. Дајте беби вријеме да реагује
Након што одговорите на бебину реакцију, дајте јој тренутак да одговори. Ово се догађа све вријеме у комуникацији с бебом, али чекање да дијете обликује одговор је пресудно, према харвардским истраживачима. Будући да бебе уче толико ствари одједном, треба мало додатног времена да би дошле до одговора. Када чекате одговор, дајете дјетету вријеме да развије идеје које ће помоћи у изградњи повјерења и независности. Такође подстиче самоконтролу и помаже беби да разумије интеракцију с другим људима.

5. Нека беба заврши ову игру
Када одрадите цијели циклус, сервис, реакција и именовање, пратите шта беба даље ради. Ако иде даље или је узела нову играчку или постала раздражљива, значи да је игра завршила и да је вријеме за нови круг. Примјећивањем сигнала да је дијете завршило игру, родитељ ствара нову прилику за нове игре и ново истраживање свијета.

Истраживања показују да се у бебином мозгу ствара више од један милион неуронских веза сваке секунде у првој години дјететовог живота. С обзиром на то да су гени база на којој се много тога гради, родитељи имају највећи утицај на развој бебиног мозга, преноси 24sata.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана