Пет једноставних корака да се ослободите спам мејлова

Курир
Foto: илустрација

Сигурно вам се барем једном у животу догодило да вас “бомбардују” мејловима након што сте обаливи онлајн куповину, или скинули неку нову апликацију.

Што више времена прође од отварања неког налога, то се Гмаил адреса чешће појављује у различитим базама података које компаније и појединци користе за слање спам мејлова.

Такве поруке су углавном рекламе, али постоје и оне опасније, преко којих се шири малвер и друге малициозне кампање.

На примјер, ако база података неког веб-сајта на који смо се регистровали доспије у погрешне руке, па је нападачи искористе за стицање добити тако што је препродају различитим компанијама широм свијета, инбокс убрзо постане затрпан најразличитијим спам мејловима.

Истина је да Гмаил аутоматски филтер најчешће ради прилично добро, али постоје кораци који могу да се направе уколико спам поруке и даље стижу.

Корак 1

Прво рјешење је у вези с поменутим филтерима, који могу прецизније да се подесе, те да се поруке одређеног пошиљаоца, или они који садрже неку кључну ријеч, означе као непожељне.

Да би се направили нови филтери, потребно је да се отвори Гмаил и да се у пољу за претраживање на врху кликне на “Схоw сеарцх оптионс”, да се унесу критеријуми за филтер, па се онда кликне на “Цреате филтер”. Потом је довољно да се означе поља за жељене акције, и да се на крају понови изабере “Цреате филтер”.

Корак 2

Поред тога може да помогне и линк “Цанцел субсцриптион” који се обично налази на крају мејла, а долази и у другим облицима, на примјер “Уколико желите да се одјавите са неwслеттер листе, кликните овде”.

Након тога мејлови тог пошиљаоца више не стижу у инбоx, мада функција не ради увијек.

Корак 3

Ту је и опција “Унсубсцрибе” коју Гмаил најчешће ставља поред наслова мејла (субјецт) или поред адресе онога који шаље поруку, ако пошиљалац опцију није укључио у мејл.

Корак 4

Може да помогне и опција “Марк ас Спам” или “Репорт Спам”, до које се долази ако се кликне на три вертикалне тачке које се налазе у горњем десном углу када отворите мејл (најбоље је да се користи ако претходни кораци нису успјели).

Корак 5

На крају је важно да се има на уму да Гмаил адреса не би требало да се користи за регистровање на веб-сајтове који се не користе редовно. За то могу да се направе привремени мејл налози, или да се искористе они који служе за такве ствари, али не и за свакодневну комуникацију.

На тај начин ће инбокс остати чистији, без непожељних и потенцијално опасних мејлова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана