Персеиди освијетлила небо широм свијета

Анадолија
Foto: Анадолија

ЊУЈОРК - Протеклих неколико дана лјуди широм свијета имали су прилику да посматрају небески феномен познатији као метеорска киша Персеиди.

Метеорска киша била је током протекле три ноћи видлјива широм планете, од Калифорније, Мадрида до Анкаре и далје.

Землја сваке године у ово доба пресијеца путанју манјим метеорима каменицама на путу око Сунца. Овакви метеори нису опасни, не падају на Землју већ сагоријевају и свијетле када се приближе нјеној орбити, па се могу видјети из ваздуха.

Проблем је једино свјетлосно и загађенја зрака у граду које је веће него прије, а самим тим, сваке године је све теже и посматранје оваквих небеских феномена. Ипак, лјуди су са разних локација могли посматрати ову „небеску чаролију“.

Стручнјаци савјетују онима који први пут посматрају кишу метеора да прије свега одаберу мјесто удалјено од градске свјетлости и ваздушног загађенја. Није потреба додатна опрема, двогледи, телескопи, дурбини јер се све може видјети голим оком.

Персеиди су спектакуларни метеоролошки феномен који се јавлја сваке године током августа. Они су један од најпознатијих и најбогатијих метеорских ројева, а потичу од остатака комета Свифт-Татл. Врхунац Персеида обично се догађа између 11. и 13. августа, када је број видлјивих метеора највећи, а у идеалним условима могуће је видјети и до 100 метеора на сат.

Овај природни свјетлосни спектакл посебно је атрактиван јер се метеори могу видјети са свих мјеста на Землји, али су најболје видлјиви у подручјима с минималним свјетлосним загађењем.

Догађај је добио име по сазвијежђу Персеј јер метеори долазе из правца на небу гдје се то сазвијежђе налази. Али сами метеори не долазе из тог сазвијежђа јер су звијезде удаљене свјетлосним година даље, док су метеори које видимо током догађаја у нашем соларном систему.

Киша метеора Персеида обично почиње средином јула, али је тада једва примјетна. Врхунац се дешава када Земља прође кроз главну гомилу отпада. Ове године, стручњаци предвиђају да је то између 11. и 13. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана