Пекинг развија нови амфибијски пројектил

Срна
Foto: Илустрација

ПЕКИНГ- Кинески научници раде на развијању суперсоничног противбродског пројектила који може да се креће под водом и погађа мете, јавио је "Јутарњи лист јужне Кине" /South China Morning Post/, позивајући се на истраживаче.

Истраживачи наводе да ће пројектил дуг пет метара моћи да лети двоструко брже од брзине звука на висини од око 10 километара прије него што падне у воду, након чега ће моћи да се креће у води још 20 километара.

Према наводима истраживача, када се пројектил нађе у домету од 10 километара од своје мете, прећи ће у режим торпеда и кретаће се брзином од око 100 метара у секунди, формирајући ваздушни балон који значајно смањује отпор.

Осим тога, пројектил ће моћи да промијени курс или нагло зарони на дубину до 100 метара, како би избјегао подводне заштитне системе без успоравања.

Научници кажу да тренутно ниједан брод не може да узврати тако брз напад, пренио је "Спутњик".

Главна потешкоћа са којом се научници суочавају је прављење система за довод горива довољно моћног за планиране маневре. Они вјерују да је могуће искористити бор као компоненту горива, јер бурно реагује са ваздухом и водом и тако производи огромну количину топлоте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана