Пећински људи цртали док су били на дрогама?

FoNet
Пећински људи цртали док су били на дрогама?

Токио - Слике којима су пећински људи украшавали зидове својих домова су халуцинације које су цртали док су били дрогирани, тврде јапански научници, преноси FoNet.

Истраживачи са Универзитета у Токију изучавали су пећинске слике из свих крајева свијета и закључили да шаре на њима подсјећају на оне које су нацртали савремени људи под утицајем опијата.

Примитивни људи су прије духовних ритуала често јели биљке које садрже халуциногене састојке и потрага за овим биљкама била је важан дио њихових живота.

Ови обичаји и данас су сачувани код примитивних племена у Амазонији и на Папуи Новој Гвинеји.

- Пећински људи су тражили ове дроге како би свијет и њихове мисли добиле више значење - рекао је Такаши Икегами научник који ради на истраживању.

Према истраживању научника, људски мозак ствара шаблоне када је у стању измјењене свијести, а ови исти шаблони примјетни су на цртежима нађеним на свим континентима.

Када је људски мозак изложен халуциногеним супстанцама, дешава се хемијска реакција која узрокује виђење шаблона који подсјећају на саму ћелијску структуру мозга.

Овај процес зове се Турингова нестабилност и научници сматрају да је његово разумијевање кључно за одгонетање мистерије униформности пећинских слика широм свијета које потичу из различитих временских периода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана