Папирус о Исусовој жени је аутентичан?

New York Times
Папирус о Исусовој жени је аутентичан?

Избледjели комад папируса познатог као "Јеванђеље Исусове жене" који је изазвао праву буру у јавности, када га је представио историчар са Харварда 2012. тестиран је од стране научника.

 

Закључак извjештаја објављеног ове недjеље је да је ријеч о веома старом документу, а не о модерној превари.

Скептицизам због овог парчета папируса пробудила је дио једне реченице: "Исус им рече: 'Моја жена...'" и "... она ће моћи да буде мој ученик", што је изазвало дебату у неким црквама о томе да ли женама треба дозволити да буду свештеници.

Комад папируса тренутно анализирају професори хемије, биологије и електроинжењеринга у Колумбија универзитету, Харварду и Технолошком институту у Масачусетсу, који напомињу да документ веома подсјећа на сличне древне папирусе из четвртог и осмог вијека.

Иначе, научници Универзитета у Аризони који су одредили да је папирус старији од Исуса, закључили су да њихови резултати нису поуздани.

Стручњаци истичу да резултати не доказују да је Исус имао жену или женске ученике, него само да је већа вјероватноћа да је фрагмент вјеродостојан, а не лажиран.

Карен Л. Кинг историчар на Теолошком факултету на Харварду која је дала папирусу име и славу, каже да га не треба посматрати као доказ да се Исус оженио, него да су рани Хришћани активно дискутовали о целибату, сексу, браку и учењу.

Др Кинг је представила папирус уз много помпе на конференцији у Риму у септембру 2012. али је одмах добила бројне критике због контроверзног садржаја.

Ватиканске новине су га такође прогласиле за лажан, док су тумачи Новог Завета тврдили да се текст односи на "невесту Христову", односно цркву, а др Кинг је рекла да је та интерпретација сасвим могућа.

Иначе, веома је необично да се тестира тако мали фрагмент – димензије су свега четири са осам центиметара – будући да током испитивања, папирус може да се оштети.

Старост сличних докумената обично се одређује према рукопису и стилу писања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана