Паметни сомови лове голубове

Aгенције
Паметни сомови лове голубове

Линија која раздваја воду од копна је фасцинантно подручје које истражују многи биолози. За неке морске животиње, као што су китови орке, она представља мјесто на којем накратко могу напустити свој природни екосистем и ухватити нешто за јело.

Посљедњи примјер оваквог понашања су забиљежили француски биолози, који су недавно посматрали европске сомове док су вребали и ловили голубове са великим успјехом. Ово показује да су ове рибе много паметније и да се много лакше адаптирају него се раније вјеровало.

Истраживање су урадили Џулијен Сусеро и Фредерик Сантол са Универзитета у Тулузу. Они су посматрали сомове са моста на ријеци Тарн на југозападу Француске. Оно што су снимили је било право изненађење, јер до сада није забиљежен ниједан овакав случај у природи.

Научници су снимили 45 покушаја лова на голубове. Од тога је 28 било успјешно. Један успјешан напад од четири изведена је невјероватно за било коју врсту напада, а поготово за нападе који прелазе баријеру између воде и копна.

Оно што су научници такођер открили је да су рибе за лоцирање плијена користиле вибрације у води, а не визуелне назнаке. Рибе су нападале само голубове који су се кретали у води. Они који су мировали нису били нападани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана