Ово је титан, највећи инсект на свијету

Aгенције
Ово је титан, највећи инсект на свијету

Titanus giganteus највећи је инсект на свијету и једно од најмистериознијих створења на планети. Може нарасти и до 18 центиметара у дужину, а његове вилице су толико снажне да може да преполови дрвену оловку.

Упркос својој застрашујућој величини и снажном угризу, титан је потпуно безопасан за људе, пише Oddity Central.

Ови инсекти скривају се у јужноамеричким кишним шумама, а излазе само како би пронашли партнера. Занимљиво је да још никада није примјећена ниједна једина ларва овог инсекта. Научници вјерују како су широке око пет и дуге до 30 центиметара.

Судећи по рупама пронађеним у мртвом дрвећу, научници вјерују како се ларве хране трухлим дрвером неколико година, прије него потпуно одрасту.

Мужјаци титана не хране се током свог "одраслог" живота, али им је потребна енергија за лет. Потребну енергију добијају из резерви прикупљених током чахурења, а користе је како би летјели довољно дуго да пронађу партнерку.

Створење је толико велико да нема довољн енергије ни да узлети, већ се мора попети на дрво и скочити са гране како би полетјело. Женке чекају мужјаке како би их пронашли и оплодили те се ријетко виђају.

Титани се бране гласним шиштањем и снажним вилицама. Имају невјероватно снажне ноге и оштре канџе, које могу без проблема расјећи животињско или људско месо, али никада не нападају уколико нису испровоцирани.

Живе у кишним шумама Бразила, Боливије, Колумбије, Еквадора, Гвајане и Перуа, а локално становништво их лови у сумрак.

Док велики број људи покушава да избјегне страшног инсекта, неки туристи дају огромне количине новца како би видјели титана у његовом природном окружењу. Титан је одличан примјер успјешне еко-туристичке иницијативе.

Највећи титан икада пронађен био је 16.7 центиметара дуг и пронађен је у Француској Гвајани. Примјерак инсекта просјечне величине кошта и до 470 еура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана