Ово је планета најсличнија Земљи

GS
Foto: Telegram

Кеплер-452б, фасцинантан егзопланет откривен од стране НАСА-иног Кеплер свемирског телескопа, привлачи пажњу научника и ентузијаста свемира.

Налази се у орбити око звијезде Кеплер-452, сличне нашем Сунцу, а управо та сличност са Земљиним системом га чини посебно интригантним.

Кеплер-452б има сличну величину као Земља и налази се у "обитаваној зони" своје звијезде, гдје је могућа присутност течне воде. Ово је кључни фактор који подстиче размишљања о потенцијалној погодности за развој живота. Звијезда Кеплер-452 је старија од нашег Сунца, што би могло пружити више времена за еволуцију живота на том планету.

Међутим, важно је напоменути да, иако постоје ове сличности, наша сазнања о Кеплер-452б су ограничена. Детаљније информације о атмосфери и саставу површине су непознате, што чини прогнозе о евентуалном животу на овом планету чисто спекулацијом.

Кеплер-452б нас подсјећа на неистражену разноликост егзопланета и поставља питања о томе колико су услови слични Земљи кључни за развој живота. Док чекамо нове информације, Кеплер-452б остаје подстицајан подсјетник на непрегледне могућности које свемир има да понуди, преноси Глас Српске.

———KEPLER 452b VIDEO———-

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана