Ово је најчуднија планета Сунчевог система о којој премало знамо

Агенције
Ово је најчуднија планета Сунчевог система о којој премало знамо

Уран је 7. планета од Сунца и трећа највећа у Сунчевом систему. Иако о његовим "комшијама" Јупитеру и Сатурну већ знамо много тога, захваљујући сондама које смо послали у њихову орбиту, Уран је и даље неистражен.

Ова планета је четири пута већа од Земље и попут Сатурна има прстенове, али не толико видљиве. Има барем 27 природних сателита, а посљедњи пут снимљен је (релативно) изблиза када је Војаџер II пролетио поред њега 1986.


Међутим, Уран је можда и једна од најзанимљивијих планета Сунчевог система, зато што је његова оса ротације толико помјерена, да планета изгледа као да је "преврнута" на екватор.

Штавише, његова оса се налази под углом од 97,8 степени. (Ако се питате зашто не кажемо да је Уранова оса на 82,2 степена, треба да знате да астрономи дефинишу углове као веће од 90 степени у зависности од правца ротације).

Шта се десило с овом планетом?

Недуго након формирања Сунца и планета, у нашем комшилуку владао је прави хаос. Младе планете су се сударале, гурале једна другу у нове орбите, неке су потпуно одбачене из система, док су неке вјероватно удариле у Сунце и заувек нестале у његовом пламену.

Наш Мјесец вјероватно је настао када је неки објекат величине Марса ударио у Земљу.

Сунчев систем какав видимо данас је систем "побједничких планета", а Уран је очигледно "за длаку" добио своју битку. Наиме, недуго послије његовог настанка, нешто велико је ударило у њега, а то знамо зато што и његови сателити имају исти нагиб осе, као и планета.

Када је дошло до тог великог судара, планета се "преврнула", а сателити су се формирали са осом под истим нагибом.

То је у великој мјери утицало на Уран. Док путује око Сунца у својој 84 године дугој орбити, њен сјеверни пол је 42 године окренут ка Сунцу, а наредних 42 од њега.

Дакле, када бисте стајали на сјеверном полу Урана (што је немогуће пошто је ријеч о гасовитој планети), Сунце би вам сјало 42 године, а онда би зашло иза хоризонта и не бисте га видјели деценијама, док се поново не појави.

Уран је на неки начин подсјетник колико је Земља имала среће када су се дијелили "колачићи судбине" за Сунчев систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана