Oво је кривац за највеће изумирање живота на Земљи

Index.hr
Oво је кривац за највеће изумирање живота на Земљи

За најгоре изумирање на Земљи које се десило прије 252 милиона година, у ком је уништено 90 посто морских створења и 70 одсто копнених кичмењака, крив је микроорганизам који отпушта огромне количине метана у атмосферу, утврдили су амерички научници.

Истраживачи који желе да ријеше једну од најдужих мистерија науке - шта се догодило на крају пермског раздобља и шта је изазвало најгоре од пет изумирања у историји Земље, закључили су да је кривац једноћелијски микроорганизам Methanosircina.

"Рекао бих да је изумирање на крају Перма најближе што ће икад животињски свијет бити тоталном уништењу и био је доста близе томе", казао је један од аутора истраживања биолог Грег Форниер са Института за технологију у Масачусетсу (МИТ).

"Многе, ако не и већина врста једва су преживјеле", каже Форниер.

Раније су научници вјеровали да је пермско изумирање посљедица астероида или снажних ерупција вулкана.

Сада сматрају да је огромна количина метана, коју су произвели микроорганизми, загрејала атмосферу и повећала киселост океана стварајући услове непогодне за живот многих врста.

Копненим кичмењацима требало је и до 30 милиона година да се опораве и достигну исти ниво биоразноликости а живот након тога у океанима и на копну био је радикално измјењен и њиме су доминирале друге врсте животиња, каже Форниер.

Резултати истраживања објављени су у часопису "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Methanosarcina  данас има у нафтним бушотинама, одлагалиштима смећа и пробавном систему животиња попут крава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана